R-ohjelmointi.org

Tilastotieteellistä ohjelmointia R-kielellä

Editorit

R-ohjelmaa käytetään yleensä jonkin tekstieditorin avulla. R:n GUI tarjoaa kyllä koodieditorin, mutta se vastaa käytännössä notepadia. Jotta kirjoitettua koodia olisi helppo kirjoittaa, editoida ja lukea, kannattaa käyttää jotain netistä ladattavaa ilmaista tekstieditoria. Tässä lista muutamista suositeltavista editoreista:

RStudio

RStudio on R:n monipuoliseen käyttöön kehitelty, ilmaiseksi verkosta ladattava IDE. Se on vielä Beta-testausvaiheessa (tilanne 05/2011). Tuote vaikuttaa erittäin lupaavalta ja siihen kannattaa ehdottomasti tutustua.

Tinn-R

Tinn-R on hyvin suosittu R-editori. Se sisältää useita koodin kirjoittamista helpottavia toimintoja, kuten värikoodauksen, rivityksen jne. Koodia voi lähettää R:ään käyttäen pikakomentoja. Tämä toiminto nopeuttaa R:n kanssa toimimista.

Emacs (+ESS)

Emacs on etenkin Unix-käyttäjien suosima, hyvin monipuolinen tekstieditori. Emacsiin on saatavilla laajennos, jota kutsutaan nimellä ESS (Emacs Speaks Statistics). Tämän laajennuksen avulla Emacs toimii hyvin yhteistyössä R:n kanssa. Emacs sisältää lähes kaikki koodin kirjoittajan tarvitsemat toiminnot, ja se tukee hyvin monia ohjelmointikieliä. Monen mielestä Emacs on ainoa editori, jonka tulet tarvitsemaan. Emacsista on useita ”versioita”, kuten Mac-käyttöön soveltuva Aquamacs.

KomodoEdit + SciViews-K

KomodoEdit on editori, joka on tarkoitettu sellaisia ohjelmointikieliä kuten PHP, Perl, Ruby, JavaScript ja CSS varten. KomodoEdit:in on saatavilla R-plugin, joka kulkee nimellä SciViews-K. Tämän lisäosan avulla KomodoEdit:ssa voi kirjoittaa R-koodia ja lähettää sitä R:lle käytettäväksi.


Category