R-ohjelmointi.org

Tilastotieteellistä ohjelmointia R-kielellä

Muste-workshop

Survo-käyttäjien yhdistys järjestää huhtikuussa nk. Muste-workshopin, jonka tarkoituksena on kerätä yhteen R- ja Survo-asiantuntijat keskustelemaan Muste-projektista. Ohessa lainaus workshopin alustuksesta, josta käy ilmi tapaamisen tarkoitus:

Muste on R-ohjelmistolle kehitetty, avoimeen lähdekoodiin perustuva ja vapaasti
saataville tuleva toteutus professori Seppo Mustosen elämäntyönään luomasta Survoohjelmistosta, jonka kehityskaari on jo peräti 50 vuoden mittainen.

Musteen päävastuullinen kehittäjä on Reijo Sund, joka 2009 esitti idean Musteesta ja
sen toteuttamisesta R-ohjelmiston puitteissa. R on alun perin Robert Gentlemanin ja
Ross Ihakan alullepanema toteutus professori John Chambersin johdolla kehitetystä
tilastollisesta S-ohjelmointikielestä. Nykyisin R on laajan kansainvälisen käyttäjäyhteisön kehittämä, vapaasti saatava ohjelmisto, joka on noussut 2000-luvulla suosioon etenkin tilastotieteen, matematiikan ja tietojenkäsittelytieteen piirissä, mutta myös yhä useammalla näitä menetelmätieteitä hyödyntävillä aloilla.

Muste liittää Survon pitkän kehityshistorian aikana syntyneet ja hioutuneet ominaisuudet ja innovaatiot aidoksi osaksi R-ohjelmistoa. Muste on yksi ominaisuuksiltaan monipuolisimmista R:n laajennuspaketeista. Se tarjoaa editoriaalisen käyttöliittymän lisäksi lukuisia vaihtoehtoisia työtapoja R-käyttäjille mm. aineistojen hallinnointiin, esikäsittelyyn ja muokkaukseen, matriisilaskentaan, kuvien piirtoon ja raportointiin.

Juuri nyt ollaan erittäin mielenkiintoisessa kehitysvaiheessa, sillä Muste toimii jo
luotettavasti monenlaisissa ympäristöissä ja sisältää yli 90 % Survon toiminnoista.
Erilaisten luovien käyttötapojen kekseliäät yhdistelmät hakevat ja löytävät uusia uomia.

Lisätietoja asiasta löytyy workshop-ilmoituksesta.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *