R-ohjelmointi.org

Tilastotieteellistä ohjelmointia R-kielellä

lmer() ja p-arvot

R:ään on saatavilla useampiakin laajennuspaketteja, joilla voidaan sovittaa aineistoon lineaarisia sekamalleja. Eräs ensimmäisiä paketteja oli nlme, josta on sittemmin jatkokehitetty paketti lme4. Monia käyttäjiä harmittava piirre on, ettei lme4-paketin funktio lmer() anna mallin parametrien estimaateille p-arvoja. Syynä on, ettei paketin kehittäjä Douglas Bates luota p-arvojen laskemiseksi tarvittavien vapausasteiden nykyisiin määrittämismenetelmiin, eikä siten ole halunnut tuoda ko. toiminnallisuutta pakettiinsa. Perusteltua, mutta siltikin käyttäjän kannalta hankalaa.

SAS-ohjelmisto käyttää sekamallien F-testiin perustuvien p-arvojen määrittämiseen Kenward-Rogersin approksimaatiota. Samainen toiminnallisuus löytyy nykyisin myös R:stä laajennuspaketin doBy funktiosta KRmodcomp(). Kannattaa tutustua, jos p-arvot ovat oleellisia tuloksia raportoitaessa!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *