R-ohjelmointi.org

Tilastotieteellistä ohjelmointia R-kielellä

Omegahat

R-projekti on tuottanut muutamia oheisprojekteja ympärilleen, kuten esimerkiksi Bioconductorin. Toinen vastaavan tyyppinen oheisprojekti on vuonna 1998 pystyyn polkaistu Omegahat (Omega), jonka tarkoituksena on lyhyesti sanottuna tarjota R-käyttäjille rajapintoja eri ohjelmointikieliin ja ”käyttöliittymiin”. Omegahatin sivuilta:

”Omega is a joint project with the goal of providing a variety of open-source software for statistical applications. The Omega project began in July, 1998, with discussions among designers responsible for three current statistical languages (S, R, and Lisp-Stat), with the idea of working together on new directions with special emphasis on web-based software, Java, the Java virtual machine, and distributed computing. We encourage participation by anyone wanting to extend computing capabilities in one of the existing languages, to those interested in distributed or web-based statistical software, and to those interested in the design of new statistical languages.”

Omegahat on tuottanut monta käyttökelpoista funktiokirjastoa, kuten esimerkiksi nämä:

  • XML –> XML-tiedostojen käsittely ja parsiminen
  • RCurl –> Interface libcurl-kirjastoon, tiedostojen lataus webbisivuilta etc.
  • RMatlab –> Kahden suuntainen käyttöliittymä R:n ja Matlabin välillä
  • RDCOMClient –> Mahdollistaa COM-objektien tekemisen suoraan R:stä käsin, esim. Excel-yhteistyö
  • RSPython –> R:n ja Pythonin yhdistävä paketti (parempi vaihtoehto taitaa olla RPy2)
  • RSPerl –> R:n ja Perl:in yhdistävä paketti
  • RRuby –> R:n ja Ruby yhdistävä paketti

Osaa paketeista ei ole päivitetty vähään aikaan, mutta ovat silti edelleen käyttökelpoisia.

Koitan tämän vuoden aikana laittaa näiden pakettien käytöstä muutamia esimerkkejä näille sivuille.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *