R-ohjelmointi.org

Tilastotieteellistä ohjelmointia R-kielellä

RInno – lähdekoodista asennusohjelmaksi

Oletko joskus kateellisena seurannut, miten Python-käyttäjä kääntää lähdekoodinsa suoritettavaksi ohjelmaksi esimerkiksi py2exe– tai pyinstaller-paketilla? Minä ainakin olen. Asennusohjelman tekeminen on ollut jo aiemminkin mahdollista R:ssä esimerkiksi DesktopDeployR:n tarjoamia puitteita käyttäen, mutta vime aikoina RInno-paketti on edistynyt sellaisin harppauksin, että shiny-applikaatioiden paketoiminen asennusohjelmiksi on tullut jo varsin yksinkertaiseksi.

RInno vaatii node.js- ja Inno Setup- ohjelmien asennukset toimiakseen. RInno osaa itsekin asentaa node.js:n, mutta Inno Setup kannattaa ensin asentaa käsipelillä osoitteesta http://www.jrsoftware.org/isinfo.php.

Tämän jälkeen asennusohjelman muodostaminen onnistuu käytännössä kahdella rivillä R-koodia:

library(RInno)
create_app(app_name = "shiny-app", 
           app_dir = "C:\\Users\\lenovo\\Desktop\\app-kansio")
compile_iss()

Shiny-applikaation (server.R ja ui.R sijaintipaikka on yllä olevassa komennossa kerrottu app_dir -argumentilla.

Komentojen jälkeen app-kansio -polusta löytyy alikansio RInno_installer, josta löytyy valmis asennusohjelma. Kun asennusohjelman ajaa, se toimii kuin mikä tahansa asennusohjelma. Asennuksen jälkeen shiny-applikaatio avautuu pikakuvakkeesta, muttei selainikkunaan, vaan erilliseen ohjelmaikkunaan. Alla on esimerkki esimerkkiohjelman käyttöliittymästä (tekee Excel-tiedostoille erilaisia liitoksia):

RInnon sivuilla on tarkempia ohjeita paketin tarjoamista mahdollisuuksista. Kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota siihen, miten ohjelma lopetetaan kauniisti niin, ettei R jää taustalle pyörimään tyhjän pantiksi.

Näppäryydessään RInno on varsin lähellä Pythonin tarjoamia mahdollisuuksia, joskin se on rajoitettu vain Shiny-sovellusten jakeluun, ja koska se muodostaa myös asennusohjelman, se voi tuottaa paljon suurempia ohjelmia kuin Pythonin yllä mainitut paketit.