R-ohjelmointi.org

Tilastotieteellistä ohjelmointia R-kielellä

RExcel

Edellisessä postauksessani oli linkki New York Timesin artikkeliin, joka käsitteli R:ää. Artikkelissa sanotaan, että

”Some people familiar with R describe it as a supercharged version of Microsoft’s Excel spreadsheet software…”

eli lyhyesti suomennettuna: ”Eräät ihmiset, jotka osaavat ohjelmoida R-kielellä, kuvailevat R:ää boostatuksi Microsoft Excel taulukkolaskentaohjelmaksi”. Todellisuus on aivan toinen. R ei ensinnäkään ole taulukkolaskentaohjelma vaan ohjelmointiympäristö ja tilastotieteellinen sovellus. Lisäksi R mahdollistaa paljon monipuolisemman datan käsittelyn ja laskennan kuin Excel. Ja ennen kaikkea: R on tilastollinen ohjelmointikieli, hyvin monimuotoinen sellainen.

Mutta mutta, joitakin datanpyörittelijöitä saattaa helpottaa se tosiasia, että R:n ja Excelin välille on kehitetty oma sovellus RExcel. Tämän VBA:lla koodatun R-Excel-sillan avulla R:n käyttöönottokynnystä voidaan ehkä madaltaa. Toisaalta jotta RExceliä voi käyttää tehokkaasti, tulee R:n funktioita tuntea jo jonkin verran etukäteen. Mutta ehkä joillekin Exceliin tottuneille käyttäjille RExcel sopii, itse en sitä ole koskaan käyttänyt.

Ohessa linkki puolen tunnin mittaiseen RExcel-demoon.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *